Christer Torjussen anmelder Råde stasjon

IMG_1856
Hva har Råde å tilby deg, spør du.
Ta deg en tur da vel, for det er heldigvis lett å komme seg både til og fra denne smaragden av en Østfoldkommune. Mye på grunn av togstasjonen. Men det kan være verdt å notere seg:  Dersom du skulle ta deg en senkveld i Råde og havne på galeisen, ramle litt utpå, da må du kanskje ta beina fatt da stasjonen ligger et lite stykke nedenfor sentrum, med sitt yrende folkeliv og pulserende handelsstand. Men det er ikke dette det skal handle om. La oss snakke om selve knutepunktet: Råde stasjon. Først og fremst befinner vi oss svimlende 17.9 meter over havet. For det andre står vi midt i en herlig blanding mellom det gamle og det nye. Den nye ikke så rent store gangbroen nærmest skriker «bruk meg» der den ruver over jernbanelinjene. Jeg befinner meg allerede på riktig side av toglinja, og bestemmer meg for å ta en tur inn på stasjonen for å sjekke ut fasilitetene.

IMG_1853
Interiøret kan ta pusten fra deg. Stilrent, ryddig og oversiktelig. Skulle toget ditt være forsinket, sitter du i det minste sykt komfortabelt på de behagelige benkene som er satt frem til ditt seteparti. Og hei, skulle du ankomme Råde litt i seneste laget og rutebussen din forlengst har gått, om det i det hele tatt går noen; Ring etter Taxi3, da vel? De har gratis telefonautomat på stasjonen, for de tenker på miljøet. Den tissetrengte vil også ha muligheten til et toalettbesøk, men bare hvis han eller hun har med deg bankkort. Men hvor er serveringstilbudet? Hvor kan jeg få meg en leskende drikk eller noe å bite i mens jeg venter? Og hvor er billettautomaten?

Det er ingen tvil om at Råde stasjon nesten har det som skal til, men jeg leter desperat etter billettautomat. Uten hell. Omsider kommer toget, og da konduktøren etrer kupéen med sitt sedvanlige «nye reisende», spør jeg ydmykt om de tar ekstragebyr på 40 kr. siden det ikke er automat på stasjonen.

Det skal være billettautomat der, sier hun.
Det er ikke det, sier jeg.
Joda, det er det.
Nei.
Jo.
Nei. Hvor da, i såfall?
Inne på stasjonen.
Håhå nei du, sier jeg og viser frem bildet jeg har tatt. Beviset. Det finnes INGEN billettautomat inne på Råde stasjon.
I rest my case! Min billett til hovedstaden blir gebyrfri, takk. Hvor er kaffeautomaten, spør jeg henne.
Den er i vogna bak, men den er i ustand.
Tenkte jeg det ikke.

Pluss: Oversiktelig, ryddig, staut
Minus: Ingen billettautomat, totalt fraværende serveringstilbud og mannskap

Terningkast 3

IMG_1859
Gratis taxitelefon – i verdens rikeste land!
IMG_1855
Tradisjonelt stasjonsbygg
IMG_1857
Majestetisk gangbro for travle dager
IMG_1854
Her kommer du ikke inn – her bor det ved.

IMG_1858