Tenk om Coronakrisen rammet oss på åttitallet?


Pandemien kom på en tid hvor teknologien gjør at vi kan kommunisere med hverandre selv om vi må holde avstand. Informasjonsstrømmen er konstant, vi vet hele tiden hvordan vi skal forholde oss til situasjonen. Men tenk om krisen rammet oss på åttitallet?

Hjemmekontoret hadde stort sett foregått på hustelefon, noe som hadde kjørt de fleste familier på dunken da det å ringe før 17.00 var en økonomisk ruin. Rikstelefon kunne ringe folk fra gård og grunn uten kompensasjon fra arbeidsgiver. I tillegg til at barna satt på Åpen Linje og skravlet med lugubre menn i femtiåra på kveldstid når de ikke kjørte tommelen ut av ledd med joysticken til Commodore 64. Å sende inn bilder til avisen med «vis oss ditt hjemmekontor» ville tatt 14 dager, fordi det tok en uke å fremkalle dem. Timefoto var det ingen som hadde råd til. Dessuten måtte vi poste bildet i en komvolutt med frimerke, vel vitende om at brevet lett havnet på Dombås i stedet for Oslo.

Problemet med stengte frisører hadde vært ikke-eksisterende, med forbilder som Limahl og Kate Gulbrandsen var ettervekst og høyt hår inntertier. Det som hadde plaget oss mest var å ikke kunne ta i bruk det nye skinnslipset på fest når alvoret først gikk opp for oss. Myndighetene ville informert om at det muligens ville være skummelt å dele røyken med fler enn tre personer, at vannsengene kunne være potensielle smittekilder og at BCG-vaksine sikkert var tilstrekkelig enn så lenge. Men vi ville ikke brydd oss nevneverdig. Vi ville tenkt at Corona er som med AIDS, det er det sikkert bare homofile som pådrar seg. Vi hadde blitt smittet i hopetall fordi vi ikke hadde klart å la være å invitere på ostefondue eller Meksikansk gryte i helgene. Bestemor ville vært lei seg fordi ingen kom for å spise rekekabareten hennes, noe vi egentlig var ganske tilfreds med.

Butikkene hadde gått tom for sigarettpapir, ikke dopapir. Folk ville vært mer opptatt av tilgang på WinnerTip enn å tørke seg bak. Vi hadde røyket på oss hareskår i ren kjedsomhet. Selv blandingshunden Rambo hadde blitt hekta på Petterøes 3. Videobutikkene hadde vært rensket for Movieboxer og filmer, det eneste som hadde stått igjen i hyllene ville vært «Hjelp, min dinosaurus er stjålet» og «Min stemor fra verdensrommet». Kinakål derimot, hadde ingen turt å kjøpe. Å holde avstand til hverandre på konsert med Tre Små Kinesere hadde vært problemfritt da ingen hadde møtt opp uansett. Bildene av New Yorks skyline hang på stueveggen og drømmen om å reise til USA var nå fjernere enn noensinne. Vi hadde heller holdt oss hjemme og kjøpt Postens Sommerkassett hvor Reidar ikke kunne reise snart allikevel. Ikke Grøten heller. Kanskje like greit at alt dette skjedde nå og ikke da.