Fun, innit! Til London med barn

Untitled
Du har kanskje vært i London flere ganger – men har du reist dit med barn? Jeg for min del går aldri lei byen. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har vært der for å se show, forestillinger og konserter, pub-til-pubrunder, lete opp obskure platebutikker og gjøre meg bort på karnevalet i Notting Hill. Men hvert år tar jeg også med meg ungene over, og da er det på deres premisser. Her er noen tips om ting som er nesten like gøy å gjøre for voksne.

Å ta seg rundt i London med barn er enkelt. Kjøp et Oyster Card på nærmeste undergrunn og fyll opp med et par hundre kroner, så kan dere reise så mye dere vil med buss og bane i flere dager. Barn går gratis i følge med en voksen, husk å bruke familieportene på stasjonene, slik at dere går gjennom sammen. Nå kan du også bruke bankkort om det er av den kontaktløse typen. Noen foretrekker å se seg om med Hop on-hop off-bussene, men min erfaring er at de mindre barna ofte kjeder seg på disse turene. Barn som kjeder seg blir gjerne rastløse, sure og må på do, og det orker ikke du. Å navigere seg hit og dit på egenhånd er både morsommere og raskere. En stappfull, varm T-banevogn i ettermiddagsrushet er dessuten god eksponeringsterapi for klaustrofober. Blir det for ille kan dere ta en klassisk London-taxi og sitte fast i trafikken for opplevelsens skyld.

794A841F-2730-411D-9E7F-3FAFD8BC1AB2
Opplevelser

Selvfølgelig skal dere se kjente attraksjoner og landemerker. Dere er i London. Du får bla. flere kombinasjonspakker med rabatt, som feks. London Eye Combination Tickets. De finner du på nett og ved Westminster, med tilgang til Sea Life, Shrek Experience, London Dungeon, Madame Tussauds og London Eye. Du må ikke finne på å betale enkeltvis, det er både dumt og dyrt. Min datter synes dukker som ligner på mennesker er skumle, så voksmuseet utgikk heldigvis med høye kneløft denne gangen. Køen utenfor grunn nok til å droppe hele greia. Tussauds er egentlig en samling dukker som står helt stille som ligner på kjendiser og ca 4000 mennesker som også står helt stille fordi det er 4000 mennesker der for å se på dukker som ligner på kjendiser. Går du tidlig på ukedagene er det nesten ingen ventetid på de større attraksjonene, helgene er verre. Dette gjelder de fleste større severdighetene. Shrek var en ganske anstrengende affære og naturlig nok på engelsk, med skuespillere som overhodet ikke trenger mikrofon. Neste år blir det London Zoo.

Tower of London er gøy, med underholdende Beefeatere som guider. Du velger selv om du vil oversette utredningene om tortur, spøkelser og halshugging til dine arvinger. Mye å se på, ta på, røre og prøve. Husk å se etter ravnene på South Lawn, er de ikke på plass faller nemlig kongedømmet i følge gammel overtro.

DSC04981
De utallige museene
er også verdt et besøk, og flere av dem er gratis. Som feks. Natural History Museum og Science Museum. Wonder Lab i 5. etg koster penger, men det er mye moro å utforske og gjøre der! Ellers er The Museum of London også verdt et besøk. Imperial War Museum er min personlige favoritt, men jeg har ikke tatt med ungene dit ennå. Det kan muligens være mer interessant for de litt større barna.

Image-1-kopi
Wonder Lab, Science Museum

I fjor var tiåringen og jeg på  Warner Bros Harry Potter Studio Tour, en kjapp togtur til Watford Junction, der blir man kjørt til og fra med dobbeldekkerbuss. Husk å forhåndsbestille billetter. Hvis barna dine ikke er helfrelste Potterfans kan du likegodt stå over.

Shopping
London er byen bankkortet får kjørt seg, med shopping for enhver smak. Datteren min mener det er verdens billigste by fordi ting koster fem, åtte og elleve, men hun har ikke begrep om valutaregning ennå. Camden Town er alltid spennende og mye rart å se på, men mye folk i helgene. Du drar alltid fra markedet med noe du ikke hadde tenkt til å kjøpe. Shoreditch og Spitalfields er en av våre faste steder, ta også turen gjennom Brick Lane om dere har tid. Hamleys er Europas største lekebutikk, er i følge Edda verdt turen alene. Syv etasjer med støy, leven, folk og ansatte som viser deg hvordan og lurer deg til å kjøpe ting som går i stykker før du rekker tilbake til hotellet. Legger du en tur innom der etter en lang dag gatelangs i London har du garantert lyst til å utlslette menneskeheten. Jeg lar også barna få handle klær selv på Primark, klesbutikker med enormt utvalg billige plagg som garantert er laget av lutfattige barnehender i Bangladesh – men om du ikke er i det politisk korrekte hjørnet, kjør på.

5AAC363C-4756-457C-862A-F8C50DC3E20D
På Hamleys går både voksne og barn lett på en smell.

Overnatting
London vrimler av overprisede og loslitte hoteller, men du vil helst ikke ha med deg souveniner som veggdyr og lopper hjem. Eller dele toalett og dusj med en gjeng fulle hooligans fra Polen – så legg heller et par hundrelapper ekstra på overnattingen. Og det spiller egentlig ingen rolle hvor dere bor, så lenge dere er i nærheten av en T-banestasjon. Det kan være greit å tenke litt praktisk når dere feks. skal reise hjem, er undergrunnen i nærheten og uten for mange bytter, går hjemturen med barn og bagasje så mye lettere. Vi foretrekker å bo i nærheten av Hyde Park/Paddington, der finnes det meste vi trenger. En tur i parken på kvelden langs The Serpentine for å kjøpe is og mate fuglene er alltid en vinner. Brød er ikke så bra for dem har vi lært – kjøp gjerne druer, fuglemat, mais eller havre. Se også etter papegøyeflokken som har slått seg ned i parken, og se opp for ekorn. De er så tamme at de klatrer opp på deg. Ikke stikk fingeren borti dem, da de tror det er mat. Du kan også leie padlebåt på Serpentine og tråkke på deg lyskebrokk. Det synes barna er gøy. En halvtime på vannet er mer enn nok.

Airbnb er selvfølgelig også et boalternativ, uten at jeg har prøvd dette med barn akkurat i London.

Spisesteder
Å finne mat er det minste problemet. De større kjedene finner du nesten overalt, men jeg synes ofte små uavhengige lunsjkneiper er det beste. Dessuten; Fish & Chips er lov som kveldsmat når man er på tur. Men går ikke av veien for å spise på feks. Nandos, som i utgangspunktet var mitt hangover-sted før i tiden. Enkel meny med grillet kylling med variabel styrkegrad og tilbehør. Betal først, stikk etterpå. Wagamama er også et populært og enkelt sted å spise, med asiatisk fusionmat i mange varianter. Bor dere i Paddington anbefaler jeg ASK Italian, barnevennlig og fantastisk god pizza. Husk å reservere bord.

Jeg kan ikke fordra musikaler (Selv om jeg tilstår at «Shock Headed Peter» var alldeles fantastisk) men i London finner du selvfølgelig massevis om det er noe barna dine er interessert i. Edda på syv år nevnte at hun kunne tenke seg å se Lion King, men ikke før hun skjønner hva de sier. Og det er noen år til ennå.

Det er sikkert mye jeg har glemt og utelatt, men dette er hva vi liker å gjøre når vi er i byenes by. Da vi kom hjem spurte jeg Edda hva hun syntes var aller morsomst etter å ha fosset gjennom et utall T-banestasjoner, busser, kafeer, restauranter, Sea Life, Shrek Experience, London Eye, shopping, pizza, padlebåter, Hamleys og Camden på tre dager:
Å mate ekorn, så klart.

Helt til slutt: Husker du postkort? Sånne man putter frimerke på og skriver at du har det fint og hva du har sett og opplevd? Kjøp et par og send dem hjem. Familie og venner blir glade, selv om de ikke får kortet før januar neste år. God tur.

IMG_6301