Christer Torjussen anmelder Tønsberg Rutebilstasjon

bussforsideFysen på kroppskontakt, sier du? Et lite dult før du haster videre inn i hverdagens tjas og sysler? Lyst til å gni deg mot tilfeldig forbipasserende og bli nærmere kjent med lokalbefolkningen? Da er Tønsberg Bussterminal definitivt stedet for deg!

Ikke bare er Tønsberg Norges eldste by. Med severdigheter som Slottsfjellet, Haugar Kunstmuseum og ikke minst et av landets flotteste bibliotek. For ikke å glemme kulturbyen Tønsberg med både Slottsfjellfestival, Middelalderfestival og Vestfoldspillene. Men den historiske byen kan også skryte av en helt unik bussterminal under/bak Farmandstredet, jeg velger å kalle den en severdighet i seg selv. En opplevelse. Fordi Tønsberg Rutebilstasjon er en smal affære – en åre, faktisk. Eller snarere en korridor, alt etter øyet som ser. Hvis du i det hele tatt ser noe som helst, for her er det jammen livlig og folksomt både morgen og ettermiddag – minimalistisk utsmykning til tross!

trangt
Her var det folksomt, si!

Alt er tilrettelagt for at du må brøyte deg gjennom folkemengden for å komme til eller fra bussen, som stort sett er forsinket. Slå gjerne ihjel litt tid på Narvesenkiosken, der er det tilgang til både griseblader, doven pizza og kaffe med smak av smeltet plastlokk – for den kresne. 

Men for å gjøre det enkelt for de reisende, har noen lyse hoder sørget for at hver dør til hver enkelt plattform skal ha en representant fra dyreriket som illustrerer nettopp din bussavgang. Hvilket dyr er ditt i dag, på vei mot Skallevold, Horten, Hvasser eller Torød? Skilpadde, giraff, slange eller kanin? Spennende! Og for deg som er tilreisende – hvor går bussen din fra? Er du en av de heldige kan du vente inne i gangen, er du mindre heldig må du stå ute og hakke tenner rett over gaten. Men der kan du, rutebilfantast eller ikke, bevitne et aldri så lite delikat scenario utspille seg: En fiffig detalj er nemlig at samtlige busser må rygge ut i den trange passasjen for å kjøre avgårde, noe som medfører en viss spenning dersom din tid er knapp. Din buss står nemlig og venter til samtlige busser har rygget ut og kjørt.
 Ofte den du skulle rekke. Da kan du søke informasjon på Vestviken Kollektivtrafikks informasjonskontor, som gjerne henviser deg ut igjen til rutetavlene når du lurer på noe. Satser du på å rekke toget et jentekast unna, glem det. Eller vær ute i god tid. Lykke til!

Pluss: Trang og deilig passasje, lett å komme i kontakt med andre.
Minus: Ingen gratis Wifi, ingen buss til Nøtterøy etter 22.00 på kvelden selv om det bor over 20.000 mennesker der.

skiltvkt
Hva er ditt dyr i dag? Snegle eller skilpadde?

Ingen inn før andre kjører ut.

Stalltips: Ikke spør.

Du står her. Altså står du trangt.
Art Deco for å live opp litt.