Christer Torjussen anmelder Haugesund Rutebilstasjon

IMG_9316
Flotmyr – der folk samles.

Det er ikke til å unngå å legge merke til fargeklatten Haugesund Rutebilstasjon når man kjører riksvei 47 inn mot Sildajazzens hovedstad. Eller Flotmyr, som lokalbefolkningen sier. Majestisk og fager står den der, et urbant knutepunkt med et yrende folkeliv. Bli med inn, da vel!

Flotmyr er et naturlig samlingspunkt for fastboende og tilreisende i Haugesund, en livlig og folksom bussterminal. Visste du forresten at Flotmyr er en togstasjon? Det visste ikke jeg heller. Nå skal du høre: Stortinget vedtok allerede i 1919 at det skulle legges jernbane til byen, men ingen skinner, lokomotiv eller glade konduktører å se snart 100 år etter. Det tar som kjent litt tid å flytte papirer – men der det er vilje, der er det vei!

IMG_9323
En fargeklatt i bybildet.

En fiffig detalj å legge merke til når man entrer det fargerike lokalet er at oppholdsrommet er kun for reisende, men at førerhund er hjertelig velkommen. Problemet er vel at hunder ikke kan lese, og hva meg bekjent sliter også blinde/svaksynte med det samme. Og dersom hunden faktisk kan lese, er merket klistret alt for høyt på døra. Hva hensikten med dette skiltet er og forblir en gåte, men akkurat dét er essensen av Flotmyr. Et sted for undring og ettertanke – i hyggelige omgivelser. For her er ingenting tilfeldig: Legg for eksempel merke til tørkeapparatet på toalettet, som i all respekt ikke ble demontert før de malte om til forfriskende gult. Slik faller det helt naturlig inn i omgivelsene. Dessverre virket det ikke da vi prøvde. Men flott å se på!

IMG_9321
Velkommen førerhund, dersom du kan lese!
IMG_9308
Tørkeapparat glir naturlig inn i omgivelsene


Møblementet på bussterminalen er åpenbart så tidsriktig og stilig at noen har gått til skrittet å bryte løs deler av det for å ta det med seg hjem til sin egen stue. Kanskje noe å tenke på neste gang stasjonen moderniseres – å ikke lage sittegruppene så attraktive at de blir stjålet og i verste fall solgt videre. En Narvesenkiosk er også tilknyttet venterommet, der kan du levere tippekupong, kjøpe konfekt og kamferdrops mens du venter på bussen til Førre Hageby, Aksdal og Kopervik.

IMG_9313
Så populært møblement at folk stjeler.

IMG_9312
Bank bank, noen der? Sikkert bare ute til lunsj.

Det første man legger merke til når man kommer til Flotmyr er definitivt den innbydende fasaden. Ikke minst den mekaniske installasjonen utenfor, her er det ikke spart på noe. Dette må sies å være samtidskunst på sitt aller beste. Det kan virke som arkitekter og kunstnere har valgt et rustikt og nostalgisk preg på bygget. Men flott eksteriør til tross, skuffelsen var stor da jeg forsto at jeg allikevel ikke fikk benytte meg av busstilbudet da jeg skulle reise hjem søndag morgen. Det går ikke buss retning flyplassen før 14.45, og det er dumt da  flyavgangene er 09.30 og 11.00.

IMG_9304
En konstruksjon som setter et moderne preg.

IMG_9320
Et staselig bygg som ønsker alle velkommen.

IMG_9311
Du vet hvem du er.

Pluss: Rent og pent, førerhund velkommen, nostalgisk preg.
Minus: Ingen buss retning flyplass søndag morgen. Nedtur!

Én kommentar til “Christer Torjussen anmelder Haugesund Rutebilstasjon

Det er stengt for kommentarer.