En komikers utfordringer

 

bamsefarsvart
Vi komikere elsker publikummet vårt. Virkelig. Uten dere hadde ikke dette vært særlig moro. Vi vil gjerne gi dere tidenes beste show, enten det er smekkfullt eller 14 solgte billetter. Men det er ikke alltid det blir sånn, gjerne fordi noe uforutsett skjer. I vårt tilfelle kan det være i form av konstante avbrytelser, støy eller andre uromomenter. Vi er en utsatt gruppe der vi står alene på scenen med mikrofonen. Og det hender vi møter utfordringer andre artister slipper: Når hørte du sist om at et teaterstykke ble avbrutt av tilrop og ukvemsord fra salen? En musikal som trenger ordensvakter i lokalet? Eller at noen knuste et glass eller krysset scenen for å gå på toalettet under en operette? Stort sett er det gøy å stå på scenen, men noen ganger kan det by på utfordringer. Her er noen eksempler:

1. Kommentatoren
Også kalt «Heckleren» på fagspråket. Har satt seg godt til rette foran scenen, mener at standup egentlig er et debattforum og har stor glede av å kommentere og avbryte komikeren. Gjerne rett før en punch serveres, slik at hele poenget faller bort. Han/hun lever i troen om at de tilfører showet det lille ekstra, men er egentlig bare til bry.  Går heller ikke av veien for å gå bort til komikeren etter show for å avgi sin nådeløse dom eller fortelle hvor mye bedre amerikansk standup er enn norsk.

2. Håndsopprekkeren
Har som heckleren også invitert seg selv til å være en del av showet, men velger den litt mer høflige skoleklassevarianten og rekker opp hånden. Mye og ofte. Vil gjerne rette på en geografisk feil eller uvesentlige detaljer. Eller si ting som «Jeg kjører Opel!», «søsteren min er gravid med barn nr. to nå» eller «jeg har også vært i Praha!» fordi du kom til å nevne Tsjekkias hovedstad i en bisetning for 10 minutter siden.

3. Mobilentusiasten
Konsentrerer seg heller om sms, snap, Tinder, Facebook, Instagram eller andre ting under showet, lyser opp i mørket og tror du ikke legger merke til det. Har selvfølgelig ikke satt mobilen på lydløs, og mottar ca 23 meldinger i løpet av showet. Kvier seg heller ikke for å ta telefonen når det ringer, for det gjør det jo så klart. Blir blodig fornærmet om du spør hva de holder på med. Tar gjerne frem mobilen igjen etter tre tilsnakk og later som du ikke finnes.

4. Oversetteren
Setter seg gjerne på første rad, har med seg en venn eller kollega som ikke prater eller forstår norsk. Ser det som sin plikt å oversette poengene under hele showet på dårlig engelsk, slik at vennen fra fjerne himmelstrøk også får noe ut av kvelden. Da han ikke forstår norske referanser må det overforklares med gestikulering. Hvisking er på alle måter utelukket.

5. Overtramperen
Har også satt seg på første rad, og kvier seg ikke for å reise seg opp midt under showet. Stopper gjerne med ryggen til komikeren, er en sann gentleman som tar bestillinger fra selskapet sitt før han deretter går sakte forbi, akkurat som komikeren ikke eksisterer. I de verste tilfellene går han faktisk over scenen på vei til sitt ærend og/eller for å hente nye forsyninger. Gjerne tre ganger på en time.

sakbanner
6. Skravlebøtta

Betaler gjerne 170 kr eller mer for å prate med utestemme under hele showet med en kamerat eller kollega de omgås til daglig. Skåler mye. Kan ikke begripe at babbelet er forstyrrende både for komiker og de rundt seg, blir ofte svært, svært indignert ved tilsnakk. Tar advarsel fra evt. vakt som et personlig angrep, og roper gjerne «vet du ikke hvem jeg er!» og «jeg skal sørge for at du blir arbeidsledig!» når han/hun blir kastet ut av vakten etter syv advarsler.

7. Den overivrige
Er ofte stor fan, søster eller kollega av komikeren hun har kommet for å se, og har på forhånd lovet å le MASSE. Tungt parfymert og pyntet for anledningen, gjerne med et par venninner på slep. Jubler og roper «Woooooh!!!» gjennom hele showet med tilhørende klapping, uansett stemning i salen eller komikerens kvalitet på scenen. Ler gjerne på feil steder. Gir komikeren kjempeskryt etterpå selv om ingen andre lo.

8. Filmeren
Har plassert seg på en av de første radene, og drar opp mobiltelefonen for å filme deler av showet av uviss grunn. Når man ber vedkommende å legge ned mobilen, forstår han/hun ikke beskjeden før man har sagt det tre ganger. Er overrasket over at komikeren legger merke til blitzlampen som lyser fra telefonen, og kan i hvertfall ikke fatte at det kan virke distraherende. Filmer så klart i stående format, ikke liggende.

9. Festkaramellen
Har drukket i fem timer før han skal på show, og gjerne spydd opp hele vorspielet utenfor før han kom inn. Jeg sier han fordi det stort sett er menn som faller innunder denne kategorien. Får ikke med seg en tøddel av det som skjer på scenen, husker heller ikke at han har vært tilstede denne kvelden. Synger gjerne fotballsanger, prøver å sjekke opp andre publikummere og uttrykker seg stort sett bare med vokaler. Kan ofte observeres i håndgemeng med nr. 6 utenfor etterpå.

10. Showstopperen
Synes det kommer for lite fittevitser fra scenen, bestemmer seg for å ta ansvar. Reiser seg fra stolen, klatrer opp på scenen og tar mikrofonen selv mens han skyver komikeren til side. I verste fall slår komikeren av scenen (jada, det har skjedd med flere av oss) og drar tidenes dårligste veit du hva du får hvis du krøsser-vits. Da denne ikke utløser latterbrølet han hadde håpet på, drar han likegodt i gang allsang. Gjerne ei lita grisevise, i verste fall «Tore Tang» eller annen slager fritt fra hukommelsen.

Helt til slutt: Vi er helt avhengige av publikum for å holde på med dette. Og om du til formodning skulle kjenne deg igjen i en eller flere av disse karakteristikkene, forstå at alt vi vil er å gi deg en morsom kveld. Ta deg gjerne et glass eller to, vi liker å se at du koser deg når du kommer for å se standup. Men ikke gjør det vanskeligere for oss enn det allerede er, og velkommen tilbake!